Lockespindlar - Opiliones
 
copyright I Ljungström, ilj@flowsim.se

 
Lockespindlar
är spindeldjur med åtta ben men skiljer sig från egentliga spindlar bl.a. genom sin äggformade kropp där fram- och bakkropp är sammanväxta utan någon "midja". Ovanpå kroppen finns en liten upphöjning med - hos de flesta - två ögon. Precis som egentliga spindlar har lockespindlar två pedipalper [nr 2 på bilden nedan] och 2 käkar [nr 1 på bilden nedan].
 
Hos de flesta lockespindlar är de åtta gångbenen mycket långa, ibland 20 gånger kroppens längd. Precis som många andra småkryp - harkrankar till exempel - kan lockespindlar kvickt och utan större men göra sig av med ett ben eller två om det skulle behövas; autotomi - eller självstympning - kallas denna taktik att i nödfall hellre offra ett ben än själv bli uppäten.
Till skillnad från egentliga spindlar producerar lockespindlar inget silke och tillverkar alltså inga nät.
 
Lockespindlar är rovdjur som mest jagar om natten. De äter bl.a. småkryp som insekter, spindlar och andra spindeldjur som till exempel fästingar.
 
"Låckdjur [...] äro allmänt bekanta i hela Europa och i norra Amerika, hos oss under namnen Helga högben, Låcke, Väggspindel o. s. v. Om dagen äro de stilla eller vandra helt långsamt omkring liksom på styltor; men om natten blifva de lifligare och gå på jagt efter små insekter och spindlar"
 
(klippt ur Djurens lif, A.E Brehm, 1882-88)
 
Det vetenskapliga namnet Opiliones lär komma från latinets opilio som betyder herde och herdar har här och var (i Les Landes i sydvästra Frankrike till exempel) använt sig av höga styltor.
 
Lockespindlar hör för övrigt till de många småkryp som setts äta fästingar.
copyright I Ljungström, ilj@flowsim.se
Fotvård?
copyright I Ljungström, ilj@flowsim.se
(bilden ovan)
Alla lockespindlar har inte så långa pedipalper [2] och så kraftiga käkar [1] som den här ungefär 8-9 mm långe arten (längd inkl. käkar).
KLASS:SPiNDELDJURArachnida
ORDNiNG:   LOCKESPiNDLAR   Opiliones

 
Mer om
andra spindeldjur
några vanliga spindlar från olika familjer.
hjulspindlar
  korsspindel
  kvadratspindel
  Agalenatea redii
krabbspindlar
vårdnätspindlar
  kärrspindlar
  rovspindel
Micrommata virescens
höstspindel - hona
höstspindel - hanne
mattvävarspindlar
snabblöparspindlar
vargspindlar
  strandpiratspindel (en vargspindel) Pirata piraticus
 
kvalster
  fästingar
  fästingar - arter i Sverige
 
 
[fler spindlar hittas i menyn]