copyright I Ljungström, ilj@flowsim.se copyright I Ljungström, ilj@flowsim.se copyright I Ljungström, ilj@flowsim.se copyright I Ljungström, ilj@flowsim.se
Jordhumlor
 
 
Jordhumlor som mörk jordhumla och ljus jordhumla vaknar ur vinterdvalan tidigt på våren; man brukar se (och höra) de stora drottningarna flyga helt marknära på bostadsjakt ungefär samtidigt som de första citronfjärilarna lämnat sina vintervisten. Humlorna flyger in under fjolårsgräset, snusar runt en stund och hittar kanske vad de söker... Jordhumlor utnyttjar gärna gamla sorkbon som bostad så överdriven krattning, räfsning och röjning är inget för dem som vill ha pollineringshjälp av jordhumlor.
 
De övervintrade honorna ska lägga ägg och starta nya samhällen och för det behöver de dels äta själva, dels skaffa mat åt larverna. Det är inte många växter som kommit igång när de här vårtidiga humlorna vaknar så sälg är en viktig näringskälla där humlorna kan hämta pollen och nektar.
 
De flesta jordhumlor har en färgteckning enligt följande:
mellankropp: gul krage, resten svart
bakkropp: svart - gul - svart - vit
 
Kragjordhumla, skogsjordhumla och ljus jordhumla är mycket lika (det diskuteras dessutom om huruvida de verkligen är separata arter). Alla tre har citrongula band; de övriga två arternas band drar mer åt gulockra (gulbrunt).
 
Mörk jordhumla kallades tidigare stor/större jordhumla (vårdrottningarna är riktigt stora och trinda) och ljus jordhumla kallades tidigare liten/mindre jordhumla.
 
I Sverige förekommer fem arter jordhumlor:
 
mörk jordhumla
Bombus terrestris
ljus jordhumla
Bombus lucorum
kragjordhumla
Bombus magnus
skogsjordhumla
Bombus cryptarum
rallarjordhumla
Bombus sporadicus

 

mer om...
HUMLOR:
 
mörk jordhumla
Bombus terrestris
 
[mest aktuell som innehållsförteckning är menyn i ramen till vänster]