Silverborstsvansar/ silverfiskar - Zygentoma

copyright I Ljungström, ilj@flowsim.se
 

Silverborstsvansar - till denna grupp hör bl.a. silverfisk (på bild ovan) och ugnssmyg)


ZYGENTOMA
 
Insekterna i ordningen silverborstsvansar är långsmala, formade som en tillplattad morot och grå eller bruna till färgen; de är vinglösa och har långa antenner, bitande mundelar (fast de bits förstås inte!), två fasettögon som sitter brett isär, och tre svansborst (2 cerci och en epiproct; dessa tre svansborst hittar man för övrigt även hos andra insekter, som t.ex. de flesta dagsländor, och hos tvestjärtarna bildas tången av de två cerci).
 
Silverborstsvansar (av vilka silverfiskar sannolikt är de mest välbekanta i Sverige) är nattaktiva och flyr undan ljus, de rör sig sprittande piggt och får förmodligen användning för de 203 muskler som en belgisk morfolog har lyckats hitta i mellankroppen hos det här, som max, ca 15 mm långa krypet.
Majoriteten av världens kända silverborstsvansar håller till i varmare trakter. I Sverige finns två (tre?) arter. Här finns åtmonstone vanliga silverfiskar (på bild ovan) och ugnssmyg.
 
Mest bekant är nattsmygen eller silverfisken Lepisma saccharina. Silverfiskar trivs i bl.a. badrum om där finns små skrymslen att gömma sig i, fukt och något att äta. Fast på den sista punkten är de inte direkt kinkiga; silverfiskar äter avfallsprodukter av allehanda slag men gärna med innehåll av socker och stärkelse.
 
Silverskimret kommer sig av de metallskimrande fjäll som täcker kroppen.
 
Om man vill bli av med silverfiskar ska man tänka på att de gillar fukt, spruckna kakelfogar och lite "lort" att äta.
 
(Småkryp som kan göra större skada inomhus än silverfiskar (som normalt inte gör någon skada alls) är t.ex. skalbaggsfamiljen ängrar. Larverna av bl.a. pälsänger äter gärna ylle och andra textilier.)
Silverborstsvansar
(och alltså även silverfiskar)
har en ametabol utveckling: sedan de kläckts ur ägget händer det inte så mycket mer med utseendet än att de blir större. För att kunna växa måste de, precis som andra insekter, då och då ömsa skinn. De fortsätter att ömsa hud även som vuxna och man ska ha följt individer genom omkring 80 (!?) ömsningar.
 
Minst 3-4 år gamla verkar de normalt kunna bli; någon säger sig ha känt en åttaårig silverfisk.
 
Parning lär inte förekomma utan hannarna placerar ut små paket som honorna sedan hämtar upp. (Andra småkryp som inte heller ägnar sig åt parning är bl.a. hoppstjärtarna.)
 


 
Silverfisken på bilderna upphittades på en tallrik i porslinsskåpet i ett danskt sommarhus där den tydligen hittat något att leva av. Den var inte alls förtjust i att vara ute i ljuset och letade ivrigt springande efter någonstans att gömma sig. Fläckarna på tallriken hör f.ö. till porslinet.
 
fler silverborstsvansar:
ugnssmyg
 
fler "inomhuskryp":
   silverfiskar
   sorgmyggor
   ängrar
   pälsängrar
   fläskängrar
   vågbandad pälsänger
   museiängrar
   boklöss
   kackerlackor
 
[mest aktuell som innehållsförteckning är menyn i ramen till vänster]
SiLVERBORSTSVANSAR i Sverige - 1 familj om 2 arter:
SilverborstsvansarLepismatidae
Silverfiskar (Nattsmyg) Lepisma saccharina
Ugnssmyg Thermobia domestica
Ibland räknas silverborstsvansarna (Zygentoma) tillsammans med hoppborstsvansarna (Archaeognatha, 1 familj Machilidae i Sverige) till ordningen fjällborstsvansar (Thysanura).

 
andra insekter på www.entomologi.se
   fjärilar
     citronfjäril
     sorgmantel
     påfågelöga
     nässelfjäril
     pärlemorfjärilar
       silverstreckad pärlemorfjäril
     blåvingar
 
Testa om du känner igen några vanliga fjärilar?
vilken fjäril?
 
allmänt om insekter
holometabol utveckling
insekternas morfologi